NORDIC™ – HELT UNIK VINTERRYGGSEKK SOM TÅLER EKSTREM KULDE

Vi i USWE liker å utfordre oss selv. Vi blir særlig motivert når vi står overfor problemer som ingen har løst før. Derfor er vi ekstremt stolte over å kunne presentere den helt unike vinterryggsekken NORDIC™, som vi har utviklet under svært spesielle forhold sammen med den svenske skikongen Johan Olsson.

 

Her er vår historie!

 

BAKGRUNN

I løpet av vårt mangeårige samarbeid med Birken® og Vasaloppet®, der USWE er offisiell væskeryggsekk-partner, har vi kunnet studere og kommunisere med tusenvis av skiløpere. Under slike langrennsløp er det største problemet for skiløperne gjenfryste drikkeslanger og munnstykker på væskeryggsekker og belter.

 

Som alle vet, er det et gammelt knep mange bruker for å løse dette, å isolere drikkeslangen med en strømpe av neoprenskum. Men dette fungerer ikke optimalt når utetemperaturen kryper under -5 °C. Uansett hvor mye isolering man bruker, synker temperaturen sakte nedover i slangen for til slutt å bli til is.

 

Derfor bestemte vi oss for å gå «all in» og lage en skikkelig vinterryggsekk.

 

PRODUKTUTVIKLING I 26 MINUSGRADER

Vi i USWE® liker å utfordre oss selv. Særlig når det gjelder ting ingen andre har lykkes med før. Så da vi bestemte oss for å utvikle en (ekte) vinterryggsekk, så gikk vi skikkelig inn for det.

 

I begynnelsen foregikk det meste av produktutviklingen i et gammelt fryselager i Sør-Sverige, ved en nedlagt isfabrikk i Kyrkheddinge i Skåne. Der gjennomførte vi produkttester i -26 °C for å teste de ulike prototypene som skulle eliminere frostdannelse i drikkeslangen og i munnstykket.

 

Til å begynne med hadde vi mange kreative og kompliserte ideer om hvordan vi skulle løse slangeproblematikken. Noen av dem var å bruke en oppvarmet drikkeslange drevet av batteri eller solceller, varmeflasker med krystaller osv. Men ingen av prototypene fungerte optimalt, og dessuten hadde det blitt altfor dyrt å produsere og selge dem.

 

Så vi valgte en helt annen løsning, en som ble sååååå mye bedre, mye enklere og attpåtil miljøvennlig :-)

 

SAMARBEID MED SKIKONGEN JOHAN OLSSON

 

Da vi endelig skulle gjøre finjusteringer på den nye vinterryggsekken, kontaktet vi den svenske skikongen Johan Olsson, som er kjent for å være veldig kresen på utstyret sitt. Siden Johan allerede hadde bestemt seg for å kjøre «Nattvasan 2020» (der ryggsekk er obligatorisk), så var det lett å få igang en dialog om dette. Målet var klart: Sammen skulle vi lage verdens beste vinterryggsekk for langrenn.

 

Siden har Johan vært involvert i testing og utforming av USWE®-ryggsekken. Alt fra å sikre god passform for bæreselen under skikjøring til at slangen og væskebeholderen skal tåle ekstrem kulde.

 

”I løpet av årene har jeg flere ganger under løp opplevd at drikkeslangen har frosset igjen selv om det bare har vært noen få minusgrader. Etter mange forsøk på å løse dette på egen hånd uten å lykkes, har jeg stort sett gitt opp tanken på å bruke væskeryggsekk om vinteren.

 

At jeg har fått være med på å utvikle USWEs nye vinterryggsekk er utrolig inspirerende, siden jeg nå ikke lenger trenger å bekymre meg for at drikkeslangen skal fryse. Dessuten er passformen utrolig god: Den gjør at jeg ikke engang tenker over at jeg har på meg ryggsekken når jeg går på ski. Unntatt når jeg skal drikke, så klart.”

-Johan Olsson

”Mest av alt er det den fantastiske passformen som gjør USWEs nye vinterryggsekk så unik. Den sitter stabilt og er veldig følsom. Det er utrolig viktig å ha balanse i overkroppen for å kunne presse kraft ned i skiene, og da er det ekstra viktig at ryggsekken sitter skikkelig fast, uten å ha negativ innvirkning på skigåingen. Dessuten er skallet svært godt laget. Det føles som at det kan tåle ethvert eventyr jeg måtte dra ut på.”. -Johan Olsson

 

EN SKIKKELIG VINTERRYGGSEKK MED ROMFARTTEKNOLOGI

 

Sluttresultatet for vår (ekte) vinterryggsekk heter NORDIC™. Det er en ryggsekk som bruker kroppen som varmekilde takket være en tynn gjennomtrengelig membran og teknologi fra romdrakter. Dermed har USWE® nå løst både isoleringsproblemet og behovet for en varmekilde.

 

Denne teknologien har vi litt poetisk kalt Thermo Cell™. Den er testet i -26 °C med et sluttresultat målt til +19 °C i Thermo Cell™-lommen, som drikkeslangen ligger i. Frøs slangen? Absolutt ikke!

Thermo Cell™ er utstyrt med isolering i flere lag som reflekterer varmen på innsiden, og som skjermer mot kulde og fartsvind fra utsiden. Takket være utformingen sitter Thermo Cell™ tett inntil kroppen, mens en tynn hullmembran sørger for å slippe gjennom maksimalt med kroppsvarme. Dermed utnyttes kroppsvarmen til å varme opp Thermo Cell™. Smart, ikke sant?

Thermo Cell™ kapsler inn varme fra kroppsarbeidet i en isolerende luftlomme som hindrer slangen og munnstykket i å fryse også i ekstremt vintervær. Derfor har vi valgt å utstyre begge skulderstroppene på NORDIC™-ryggsekken med Thermo Cell™, slik at du kan velge side for drikkeslangen eller ha en slange på begge sider (med dobbel væskebeholder). Eller du kan bruke plassen til å oppbevare gel og barer, slik at du lett har tilgang til dem når du trenger dem.

 

THERMO CELL™ [PAT.PEND]

 • Ytterlaget: Isolering for drikkeslange og munnstykke. Stopper all fartsvind og holder kulden ute.
 • Innerlaget: Varmereflekterende materiale som kan reflektere opptil 100 % av varmestrålingen.
 • Innside: Tettsittende hullmembran som slipper gjennom maksimalt med kroppsvarme.

 

TERMISK VÆSKEBEHOLDER

 

Og JA: Vi tok hensyn til alle detaljer da vi utviklet NORDIC™. For eksempel er den utstyrt med en egen varmefunksjon for selve væskebeholderen. Om vinteren er det mange idrettsutøvere som varmer opp væsken før treningsøkter og konkurranser, slik at de slipper å innta iskald drikke i minusgrader.

Derfor leveres NORDIC™ med en væskebeholder som tåler temperaturer opp til +60 °C, og med et ytterlag som er basert på samme teknologi som Thermo Cell™, på forsiden av ryggsekken.

 

Vår anbefaling: Varm opp drikken til maks +35 °C, så holder den seg over +7,5 °C i minst fire timer inni ryggsekken. Dette er testresultatet ved en ekstrem kulde på -26 °C. Merk at dette bare er en anbefaling. Du er selv ansvarlig for ikke å varme opp væsken så mye at du brenner deg.

 

BÆRESELESYSTEM MED PERFEKT PASSFORM

 

For oss betyr perfekt passform alt. Vi mener at en ryggsekk skal jobbe med deg, ikke mot deg. Nettopp derfor er vårt NDM™ 4-punkts bæreselesystem standard på NORDIC™-ryggsekken, for å gi en perfekt individuell passform. De fleksible stroppene rundt brystkassen utvider seg sammen med brystkassen når du anstrenger deg, slik at du alltid har en tett og følsom passform.

 

Skulderstroppene er ergonomisk utformet for å gi en jevn og smidig fordeling av ryggsekken over skuldrene. Sammen danner stroppene til brystkassen og skuldrene et unikt NDM™ 4-punkts bæresystem på forsiden som skal kobles til en vendbar hurtigspenne som holder hele ryggsekken godt på plass.

 

NO DANCING MONKEY™ (NDM™)

 • Patentert teknologi
 • 4-punkts bæreselesystem med strekk/li>
 • 100 % uten spenst (bounce-free)
 • Optimal individuell passform

 

 

NORDIC™ tilbys i to versjoner: med 4 liter eller 10 liter volum. Begge modellene er utstyrt med et 2,0 liters Hydrapak Elite™ væskesystem med hurtigkobling til drikkeslangen.

 

Fakta – Nordic™

  • Lastevolum: 4 liter resp. 10 liter
  • Væskevolum: 2,0 liter
  • Thermo Cell™ isoleringsteknologi for slange og munnstykke
  • NDM™ 4-punkts bæreselesystem
  • Varmebestandig væskebeholder
  • Termisk isolering av ryggsekkens hovedrom
  • Refleksdetaljer foran og bak
  • Kick-ass design!

 

AWARD WINNING PRODUCT

 

In January 2020 we won the Scandinavian Outdoor Award - in the hardware category. The motivation from the jury was:

"For high-intensity winter activities such as running, skating, or cross-country skiing, the USWE Nordic 10 pack offers an innovative, easy-to-adjust carry and well-fitting unisex system that allows for a stable, bounce-free and non-restrictive fit. It also has smart features, including an insulated sleeve for the hose of a bladder that is heated up by the body, reflective points, and a durable, snag-free back panel.”

 

Sustainability info:We are also proud of the Award jury highlighting our take on sustainability with the following words:

 

"USWE operate with the highest standards of quality to make the products last. They chose to heat the Thermo Cell with body heat instead of replaceable chemicals or batteries and electricity."

 

Read the full award here